Odabir i držanje kugle

Kugle na sebi imaju tri rupe: za palac, srednji prst i prstenjak. Prilikom odabira kugle potrebno je uzeti komotniju, tako da prsti u njoj imaju mjesta. Ako su rupe za prste preuske, kugla prilikom bacanja može ostati na ruci igrača i povući ga za sobom ili kasno izaći i odletjeti u neželjenom smjeru (u zrak ili na drugu stazu). Kugla mora ležati na dlanu, tako da ju igrač može zanjihati.

Pravilno držanje

Kugle se razlikuju po težinama koje su označene brojevima (i bojama): od 6 do 10 funti namijenjene su djeci, od 11 do 14 ženama, a od 14 do 16 muškarcima. Svaki igrač neovisno o tome treba pronaći kuglu koja njemu najviše odgovara i najbolje ‘leži’. Bowling je najbolje igrati s dominantnom rukom.

Pravilno kuglanje

Cilj igre je srušiti što više čunjeva. Jedna igra sastoji se od 10 okvira. Jedan okvir sastoji se od 10 čunjeva složenih u trokut. Svaki put igrač ima dva bacanja: u prvom se bacanju baca u sve čunjeve, a u drugom u ostatak (ako ga ima).

Kuglu obvezno brišite jer time uklanjate masnoću i smanjujete vjerojatnost da će vam ispasti neplanirano te ako igrate s rotacijom kugla će bolje loviti kad dođe na suho nego kad je masna i proklizava.
Također koristite ventilator-fen prije svakog bacanja kugli tako da vam ruke budu suhe i smanjite vjerojatnost da vam ispadne neplanirano i ozlijedi vam nogu ili susjednog igrača.

Za pravilan izbačaj igrač mora stati na zaletište dovoljno daleko od staze kako bi mogao napraviti četiri koraka. Gornji dio tijela i ruka s kuglom moraju biti opušteni.

Tijekom cijelog zaleta pogled treba biti na čunjevima ili na točkama označenim na stazi. Prilikom prvog koraka kugla se lagano gura ispred sebe i pušta da se zanjiše.

Tijekom cijelog bacanja prsti su u rupama, a dlan se nalazi ispod i iza kugle. U četvrtom koraku lijeva noga (za dešnjake) trebala bi otklizati po zaletištu od 30 do 50 cm, a kugla se ispušta na stazu.

Na kraju zaletišta nalazi se crta koja označava početak staze, a prelazak te crte smatra se prekršajem i bacanje se broji kao promašaj. U slučaju prijestupa oglasit će se zvuk.